Muriel van Dinteren is geboren in Circus Knie in Zwitserland. Zij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar zij afstudeerde aan de opera studio, daarna volgde er prive studie bij Diane Forlano in Londen.  

 

Masterclassen volgde zij bij Mariane Cornetti, Nelly Miricioiu, Inga Nielssen, Vera Rozsa, Galina Vishnevskaya, Jard van Nes en John Cage

 

Muriel heeft verschillende opera rollen vertolkt: Santuzza in Cavaleria Rusticana olv Arjan Tien, Fenena in Nabucco, Eerste Dame in Die Zauberflöte bij Opera Zuid, Maddalena in Maddalena van S. Prokofjev en Turandot van F. Busoni in Turandot en zij maakte haar debuut in 2001 bij de VARA-matinee Concertgebouw Amsterdam, olv Eri Klas met het Bolshoi Theater Orchestra als Gemma in Maddalena van S. Prokfjev.

 

Muriel houdt ook erg van operette en zij zong Rosalinde uit Die Fledermaus, Beatrice in Boccacio, Operette concerten in het Concertgebouw in Amsterdam en bij Supierz in Die Csardasfurstin de rol Sylva Varescu.

 

Muriel zong ook concert en liedrepertoire van o.a. L. von Beethoven 9e Symphony, G. Rossini Petite Messe Solonelle, A. Schoenberg Lied der Waldtaube, A. Berg Sieben Fruhe Lieder

 

en verschillende lied recitals met liederen van J. Brams, W.A. Mozart, R. Schumann, G. Verdi, R. Strauss, P.I. Tsschaikowsky, Hugo Wolf, John Cage, B. Britten, F. Poulenc, G. Rossini, R. Stolz, G. Bellini...

 

Muriel bracht ook een CD uit: "Muriel" met liederen van  R. Strauss, Alban Berg, Verdi, Tosti en Robert Stolz samen met  pianist Peter Nielssen.

 

Muriel heeft naast het zingen De Nieuwe Nederlandse Operette opgericht.

 

Zij was artistiek leider en heeft Der VETTER aus Dingsda

 

in 2006 op de planken gebracht. De regie en de " hertaling " naar het Nederlands was in handen van David Prins in een co productie met OperaNu. Muriel heeft verschillende beurzen gekregen o.a. van het Bayreuth Wagner Genootschap en van het FAPK in 2006 om operette onderzoek te doen in Europa samen met Hans Schellevis.

 

In 2010 maakte Muriel haar debuut op het The Haque Jazz Festival met Motion Unlimited Cinematic Orchestra „Boulevard of Broken Beats“.

 

In 2011 heeft zij in Amsterdam het Nederlands Zang College opgericht

 

Muriel is zangcoach van verschillende BNérs en getalenteerde zangers die door haar gecoached worden naar het professionele podium. Muriel van Dinteren Zang Studio. Eind 2018  zal Muriel te horen zijn in MISSA -het onstaan van Holland. Samen met Musica Extrema, texten van jan Rot en Marga van Praag als verteller.